StressFactor | Yungblud staat opnieuw op Rock Werchter 2020!
Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
ik ga akkoord

Yungblud staat opnieuw op Rock Werchter 2020!

5 nieuwe namen

Rock Werchter maakt vandaag 5 nieuwe namen bekend. Eerder werden al Pearl Jam, Twenty One Pilots en System of a down aangekondigd. Nu komen daar dus Yungblud, Pixies, Wilco, The Streets en Thom Yorke Tomorrow's Modern Boxes bij. Tickets kan je kopen vanaf vrijdag 6 december. Combitickets kosten 243 euro.

1. YUNGBLUD

Yungblud is terug van vorig jaar. Uit de persknipsels van Rock Werchter 2019: ‘De Johnny Rotten van Generatie Z’, ‘Verrukkelijk vertier voor drie kwartier’. Yungblud, geboren Dominic Harrison, heeft het voortreffelijk gedaan op #RW19. De Britse twintiger bestempelt zichzelf als een sociaal geëngageerd kunstenaar die de protestsongs van vandaag brengt. Zijn stamboom kan tellen. Opa Rick was in de jaren 70 gitarist van T. Rex, pa Sam handelt in vintage gitaren. Dominic trekt de schoolpoort op zijn 16de achter zich dicht en verdiept zich in punk, ska en hiphop. Single #2 ‘I love you, will you marry me’ (2017) is goed prijs en rolt een rode loper uit. Grote hits scoort hij ook met aan zijn zijde Halsey (’11 minutes’) en Machine Gun Kelly (‘I think I’m okay’). “Anarchy in the UK: het bestaat nog, en Yungblud gaf er een eigentijdse invulling aan” kopt De Standaard daags na zijn uitverkochte passage in de Brusselse AB.

Rock Werchter
Schermafbeelding

2. PIXIES

Pixies zijn terug. Voorspelbaar zijn ze nooit. IJzersterk wel. ‘Ik probeerde hen na te doen’, zei Kurt Cobain over ‘Smells Like Teen Spirit’. Ook ‘Paranoid Android’ van Radiohead is schatplichtig aan de groep waarvan Black Francis - vandaag Frank Black - halfweg de jaren 80 het grid uittekent. De man is een zalig gestoorde geest die houdt van surfpop, religie en UFO’s. Na vijf albums geeft de groep er in 1993 de brui aan. In 2004 pikken ze de draad op. Pas in 2012 duiken ze weer de studio in. Kim Deal, de bassiste en mede-oprichter, beslist na enkele dagen de band te verlaten. De anderen gaan door. Bassiste Paz Lenchantin sluit in 2014 definitief aan. Sinds de reünie hebben ze 3 studio-albums uitgebracht. ‘Schots, scheef en surrealistisch’, schreef Humo over hun jongste concert in Vorst Nationaal. Zo is het goed.

Rock Werchter
Schermafbeelding

3. WILCO

Wilco, een zestal uit Chicago, behoort tot de meest avontuurlijke muzikale fenomenen van de afgelopen 25 jaar. Uit bluegrass, blues, folk en rootsrock kneedt het een hoogwaardig mengsel dat veelal onder americana of alt-country wordt gecatalogeerd. Grote hits heeft dat - tot dusver - niet opgeleverd. Dat wordt overmatig gecompenseerd door een lange en onafgebroken rij topalbums en een hondstrouw publiek. Concerten van Wilco zijn vieringen waar hele lappen tekst luidkeels worden meegezongen. Elk nummer van de set is een hoogtepunt. Ondanks het geladen karakter van de songs primeert de lol. Want zegt voorman Jeff Tweedy: ’Een positieve ingesteldheid is de motor van maatschappelijke verandering’.

Rock Werchter
Schermafbeelding

4. The Streets

The Streets is het muzikaal bedrijf van Mike Skinner, maker van de beste Britse rapplaat aller tijden. Het - toen nog - weekblad NME schrijft in 2002 deze ware woorden over ‘Original Pirate Material’, het debuut van The Streets. ‘Iedereen weet dat de toekomst van de dansmuziek op straat te vinden is. Nu heet de toekomst van de dansmuziek The Streets.’ Skinner perst sociaal commentaar en het geluid van de toenmalige straat - two-step en garage - samen tot een lekker vuile maar poëtische mozaïek. Hij is een dichter in de huid van een hooligan. Opvolger ‘A Grand Don’t Come For Free’ (2004) brengt de hits: ‘Fit But You Know It’ en ‘Dry Your Eyes’. In 2011 doekt Skinner zijn zaak op om films te gaan maken. Wat goed is, keert gelukkig ooit wel terug. Zijn recente passages - met een fantastische band - in de AB en op Pukkelpop waren van een zeer hoog niveau.

Rock Werchter
Schermafbeelding

5. Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes

Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes. Dat is het trio Thom Yorke, Nigel Godrich en Tarrik Barri. Samen brengen ze het beste van Yorke solo. Thom Yorke is een fraaie catalogus aan het uitbouwen buiten Radiohead. Hij maakte drie eigen albums, schreef een soundtrack en vormde de supergroep Atoms for Peace. Een constante in dat solowerk zijn complexe beats waarover hij catchy bassen, spaarzaam gitaarwerk en zijn prachtige falsetto laat rollen. Een andere vaste waarde is Nigel Godrich. De producer van het beste van Radiohead is ook een begenadigd muzikant. Dat levert hem de rol op van muzikaal directeur van Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes, het trio dat het beste uit het oeuvre van de naamgever op het podium brengt. Godrich bemant elektronica en gadgets, audiovisueel componist Tarik Barri verzorgt de videoprojecties en Yorke beweegt tussen bas, gitaar en piano. Hij heeft een veel vrijere rol dan bij Radiohead en die vult hij met zichtbaar plezier in.

Rock Werchter
Schermafbeelding

ROCK WERCHTER

Ontdek de volledige line-up met Twenty One Pilots, Pearl Jam en System of a Down hier!
Meer info
Don't be shy, come say hi

Organiseer een festival op jouw school!