StressFactor | Deze 10 Belgen mag je zeker niet missen op Rock Werchter 2019!
Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring beter te maken.
ik ga akkoord

Deze 10 Belgen mag je zeker niet missen op Rock Werchter 2019!

BELGISCHE TROTS!

Ben jij deze zomer te vinden op Rock Werchter? Check dan zeker deze 10 Belgen die een plekje hebben kunnen bemachtigen op het grootste Belgische rockfestival. Als je zo trots bent op onze Rode Duivels, kan je ook wel wat energie kwijt bij deze Belgische toppers!

1. IBE

Grote namen hebben genoeg aan hun voornaam. En dus laat Ibe Wuyts uit Genk zijn familienaam vallen en wordt hij IBE. Echte talenten geven al op jonge leeftijd aan wat ze in hun mars hebben. En dus wordt IBE op zijn vijftiende winnaar van een Ed Sheeran-coverwedstrijd van Studio Brussel. De grote ontbolstering komt er dit voorjaar tijdens The Voice van Vlaanderen 2019. Vanaf de eerste live uitzending is IBE de gedoodverfde winnaar. Hij ontroert met covers van Lewis Capaldi, George Ezra, Kaleo en… Ed Sheeran. Amper vijf dagen na de finale komt zijn eerste single uit. ‘Table of fools’ is een volledig eigen nummer over het - bijna - einde van een relatie. Straffe kost voor een jongeman van 17. Maar alles is natuurlijk straf aan IBE.

ZATERDAG / 13u45 - 14u15 / KLUB C
Rw

2. ANGELE

Terug van vorig jaar. En wat een jaar is het ondertussen geweest voor Angèle. In de categorie Doorbraak heeft de Brusselse zangeres een prachtexemplaar afgeleverd. Zo straf dat ze op termijn wellicht uitgroeit tot de meest succesrijke Belgische zangeres ooit. Haar vader stond in 1982 op Rock Werchter met Allez Allez, haar broer is Roméo Elvis.De voorstelling van haar debuut ‘Brol’ (2018) is een ware zegetocht.

ZATERDAG / 19u50 - 20u50 / THE BARN
Rw

3. TOURIST LE MC

Tourist LeMC is een stadstroubadour voor de 21ste eeuw. De Antwerpenaar verbindt de ziel van oude volkszangers met moderne klanken als hiphop en reggae. Zijn tweede album ‘En route’ (2015) brengt hem overal naartoe. Van Radio 2 naar Studio Brussel en van wijkfeesten naar de Lotto Arena. De plaat van ‘Koning liefde’, ‘De troubadours’ en ‘Horizon’ verkoopt maar liefst 40.000 stuks. ‘Horizon’ staat 20 weken op de eerste plaats van de Vlaamse Ultratop 50. Nieuweling ‘We begrijpen mekaar’ (2018) is een vervolg op hetzelfde elan. ‘Spiegel’ en het titelnummer zijn op de hele FM-band te horen. Ze vormen het zoveelste bewijs van de grote vertelkracht van Tourist LeMC, alias Johannes Faes. Wat hij zegt, is nooit zonder betekenis en nooit zonder hoop.

ZATERDAG / 16u00 - 17u00 / THE BARN
Rw

4. ZWANGERE GUY

‘De hardst werkende real G in de game’. Dat zegt Jan Paternoster (Black Box Revelation) over zijn buddy Gorik van Oudheusden, a.k.a. Zwangere Guy. In een paar stappen is hij een zwaarwegende stem geworden binnen de nationale hiphopscene. En de voorzitter van de afdeling Brussel. Vorig jaar maakte Zwangere Guy het beste Belgische hiphopalbum van het jaar als lid van STIKSTOF. ‘Overlast’ bracht de hoofdstedelijke crew ook naar Rock Werchter. Dit jaar heeft hij een van de strafste Belgische (hiphop)platen uitgebracht als zichzelf. Zijn opmerkelijke koosnaam kreeg hij bij STIKSTOF. Daar bezigt men de term ‘die shit is zwanger’ om aan te geven dat iets heel straf is. ‘Wie is Guy?’ (2019) is hoogzwanger. En de voorstelling van het album tijdens twee uitverkochte thuismatchen in de AB was nationale podiumgeschiedenis. Dat belooft.

DONDERDAG / 13u00 - 13u50 / THE BARN
Rw

5. TAMINO

De zingende prins uit Antwerpen. Tamino-Amir Moharam Fouad is de zoon van een Belgische moeder en een Egyptische vader. Zijn moeder doopt hem naar de held - een prins! - in ‘De toverfluit’ van Mozart. Zijn grootvader langs vaderskant was een grote naam in de Arabische muziek. Tamino maakt zijn voorbestemmingen op korte tijd waar. In 2017 gaat het binnen enkele maanden van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel naar de Ancienne Belgique en Rock Werchter. De buitenlandse interesse volgt naadloos. ‘Is Tamino the heir to Jeff Buckley?’, vroeg het Britse dagblad The Independent zich vorig najaar af. En de jongeman krijgt op zijn debuutalbum ‘Amir’ (2018) assistentie van Colin Greenwood, de bassist van Radiohead. Bericht van het modefront: hij is het gezicht van het sjieke Italiaanse merk Missoni. Tamino betovert.

ZONDAG / 15u40 - 16u40 / THE BARN
Rw

6. WHISPERING SONS

De terechte winnaars van Humo’s Rock Rally 2016. Whispering Sons telt vijf jonge Limburgers met standplaats Brussel. Ze zijn kinderen van The Cure, Joy Division en Sisters Of Mercy en ze doen dat goed. ‘Moest de groep ontstaan zijn begin jaren ’80, dan zou ze haar generatiegenoten genadeloos naar huis spelen‘, stelt een kenner. Het geheime wapen is de diepe stem van Fenne Kuppens die de al zo onheilspellende sound nog verder oppookt. Het prijzengeld van Humo wordt besteed aan een eerste plaat die - treffend - is opgenomen in een ingesneeuwde studio in de Ardennen. Ondanks hun weerbarstige aard vinden de nummers uit ‘Image’ (2018) brede weerklank. Zo schittert de single ‘Alone’ zowel in De Afrekening (Studio Brussel) als in de Vox Top 30 (Radio 1). Ook in Berlijn, Riga en Athene kennen ze Whispering Sons ondertussen al.

VRIJDAG / 13u00 - 13u45 / MAIN STAGE
Rw

7. BLACK BOX REVELATION

Jan Paternoster en Dries Van Dijck van hebben een vijfde album gemaakt als Black Box Revelation. Voor hun dertigste. Dat kan dus ook weer van de bucketlist. ‘Tattoed smiles’ (2018) is de eerste plaat waarbij de twee voor de opnames eens hebben nagedacht over het parcours dat is afgelegd. Hun belangrijkste conclusie? ‘Het leven gaat snel voorbij’. De quote zegt alles over de onbevangenheid en de nuchterheid waarmee beide garagerockers in het leven staan. Ze hebben Black Box Revelation alleszins ver gebracht. Zo zagen vier miljoen Amerikanen in 2012 hoe het duo ‘High on a wire’ bracht in ‘The late show’ van David Letterman. En worden Jan en Dries tot ver buiten de grenzen altijd met open armen ontvangen.

DONDERDAG / 13u50 - 14u40 / KLUB C
Rw

8. GEIKE

De toekomst van Geike staat perfect in de startblokken. Eindelijk. En gelukkig. En terecht. In het begin van de eeuw was ze de sirene van Hooverphonic. Geike Arnaert is de stem van hoogtepunten als ‘Mad about you’, ‘Jackie Cane’ en ‘Sometimes’. In 2008 verlaat ze de groep omdat ze een eigen muzikale richting uit wil. Die raakt maar niet duidelijk genoeg uit de verf. Tot ze Joost Zweegers (Novastar) ontmoet. Samen schrijven ze een album bij elkaar dat wordt geproducet door Wouter Van Belle (Axelle Red, Gorki, Flip Kowlier). Ondertussen gebeurt het ongelofelijke. De Nederlandse groep BLØF nodigt Geike uit voor een duet. ‘Zoutelande’ wordt de grootste Nederlandstalige hit ooit in Vlaanderen en Nederland. De nieuwe – Engelstalige- plaat verschijnt pas na de zomer maar de single ‘Off sho-re’ kreeg alvast een feestelijke ontvangst. Life begins at 40!

DONDERDAG / 15u20 - 16u00 / THE SLOPE
Rw

9. PORTLAND

De volgende grote Belgen. Portland haalde de finale van Humo’s Rock Rally 2016 - het jaar van Whispering Sons - en was vorig jaar laureaat van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Radiohits ‘Pouring rain’ en ‘Lucky clover’ bevestigden die adelbrieven. Ze etaleren de sterktes van de groep: de wonderschone samenzang van Jente Pironet en Sarah Pepels waarrond zowel een akoestische gitaar als een batterij elektronica worden geslingerd. Sterke covers van aartsmoeilijke klassiekers als ‘Matilda’ (alt-J) en ‘Dreams’ (Fleetwood Mac) geven aan op welke hoogte de groep de lat ongeveer ziet liggen voor zichzelf. Een eerste langspeler volgt na de zomer. Weetje: de naam Portland is een ode aan wijlen Elliott Smith. De singer-songwriter woonde lange tijd in de Amerikaanse stad.

ZATERDAG / 13u00 - 13u45 / THE BARN
Rw

10. MISS ANGEL

Rapster Miss Angel is de ongekroonde queen van Linkeroever. Angela P. Agyei start in showbizzland als danseres in de Antwerpse crew Navitas. In 2016 vindt ze haar stem en haar pen. De eerste single ‘Ghetto superstar’ (2018) is meteen een overtuigend bewijs dat het helemaal goed zit met haar roeping. Miss Angel combineert old skool hiphop – ze dweept met Bahadamia, Left Eye Lisa en Lil’ Kim – met actuele UK grime. Binnen het jaar catapulteert ze zichzelf van onbekende naam naar het voorprogramma van de memorabele concerten van Zwangere Guy in de AB. Die is er trouwens zeker van dat het niet lang zal duren voor Miss Angel zich in de hoofstad vestigt. Ze is alvast te horen op de soundtrack van de recente film ‘Binti’, een productie van de Brusselse wonderboy Le Motel (zie Roméo Elvis).

DONDERDAG / 18u05 - 18u30 / THE SLOPE
Miss
Don't be shy, come say hi

Organiseer een festival op jouw school!